Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 16 de desembre del 2013

Jornada-debat sobre el Pla de Conca del Xúquer: Aquest pla no resol el principals problemes del Xúquer

Més de 60 persones participàren en la Jornada per debatre el nou Pla de Conca, en període d'al·legacions fins el 7 de febrer de 2014.

A la jornada participaren representants tant de la societat civil -Xúquer Viu, Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Acció Ecologista Agró, SEO-Birdlife, Unió de Llauradors, Ecologistes en Acció, Albufera Viva, WWF-Adena-, com de regants -estaven presents els presidents de les comunitats de regants de Sueca i Escalona-, o de partits polítics, amb membres del PSOE, EUPV, Compromís o PP. A més d'alcaldes i regidors de diversos pobles de la Ribera també estigueren presents els diputats al Congrés, Jose Luis Ábalos (grup parlamentari Socialista) i Joan Baldoví (grup parlamentari mixte, Compromís-Equo).
La jornada començà amb una primera exposició de Francesc La Roca (Fundació per una Nova Cultura de l'Aigua) per contextualitzar el procés d'elaboració del Pla de Conca de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer com a requeriment de la Directiva Marc de l'Aigua i en la situació actual de deteriorament generalitzat de l'estat dels rius, aqüífers i zones humides i de sobreexplotació dels recursos hídrics.

A continuació, Teodoro Estrela (cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica i responsable de la redacció de l'esborrany del Pla de Conca) explicà el contingut del pla, abordant tots els temes relacionats amb la Ribera de manera específica.
Després d'una pausa, tingué lloc una Taula Redona en la qual intervingueren José Pascual Fortea (president de la Comunitat de Regants de Sueca), Josep Grau (representant de la Unió de Llauradors i Ramaders), Mario Ginménez (delegat de Seo-Birdlife al País Valencià), Gregorio López (membre de l'Asociación para la Conservación de los Ecosistemas de La Manchuela), i Graciela Ferrer (secretaria de Xúquer Viu).

Tots els participants en la Taula Redona es mostraren crítics amb el contingut del Pla sotmès a consulta pública, així com el públic que participà en el col·loqui posterior amb tots els ponents de  la Jornada.

Concretament, les crítiques es centraren en:
la insuficiència dels cabals ecològics mínims previstos pels rius de la conca del Xúquer així com per l'Albufera de València (sense garantir, a més a més, que l'aigua per l'Albufera estiga lliure de fòsfor, principal contaminant que provoca l'eutrofització del llac i, com a conseqüència, la seua degradació i pèrdua de biodiversitat).

- que la normativa de l'esborrany de Pla beneix la sobreexplotació de l'aqüífer de la Manxa Oriental, ja que s'autoritzen extraccions (320 hm3/a) molt per damunt de la recàrrega natural de l'aqüífer (238 hm3/a) i del recurs disponible de l'aqüífer (inferior a dita recàrrega ja que cal substraure a la recàrrega natural el cabal base que aportava l'aqüífer al Xúquer en la seua conca mitjana). Tot això, consolida el deteriorament del règim hidrològic del Xúquer.
- que el Pla no garanteix que els abastiments de la Ribera tinguen l'accés a l'aigua de la millor qualitat del Xúquer, ja que dit accés està condicionat a un intercanvi d'aigües amb els regants, onerós pels usuaris d'abastiment, negant-se una concessió d'aigües del riu en les mateixes condicions que Albacete, València (conca del Túria) o Sagunt (conca del Palància).
- que aquest Pla obri la porta a nous transvasaments des del Xúquer cap el Vinalopó, des d'Antella o des de Cortes de Pallàs, posant el perill el futur del Xúquer i de l'Albufera.
- que es reconeguen drets molt per damunt de la disponibilitat real de recursos hídrics actuals i sense tenir en compte que les previsions dels efectes del canvi climàtic en aquesta conca, que apunten a una reducció significativa d'aportació hídriques en el futur.


Recull de premsa

Levante-EMV (edició impresa comarcal de la Ribera), 15/12/2013
Agricultores, ecologistas y regantes rechazan el nuevo plan de cuenca del Xúquer





La Veu del País Valencià, 15/12/2013
La societat civil pren el timó de la defensa del Xúquer
http://www.laveupv.com/noticia/6523/la-societat-civil-pren-el-timo-de-la-defensa-del-xuquer

El País, 15/12/2013
La Ribera exige agua superficial para el consumo humano
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/12/14/valencia/1387039551_560872.html

Ribera Baixa Info, 15/12/2013

Els agents socials reunits a Sueca es mostren molt crítics amb el nou Pla Hidrològic del Xúquer 
http://riberabaixa.info/index.php/inici/4332-els-agents-socials-reunits-a-sueca-es-mostren-molt-critics-amb-el-nou-pla-hidrologic-del-xuquer

Ribera Express, 15/12/2013
Notable participació en la Jornada-Debat de Xúquer Viu sobre el Pla Hidrològic
http://www.riberaexpress.es/2013/12/15/notable-participacio-en-la-jornada-debat-de-xuquer-viu-sobre-el-pla-hidrologic/

Ribera Express, 15/12/2013
Fortea diu que el Govern vol “enganyar a la Ribera” al deixar en reserva 21,5 hm3 d’aigua
http://www.riberaexpress.es/2013/12/15/jose-luis-fortea-diu-que-el-govern-vol-enganyar-a-la-ribera-al-deixar-en-reserva-215-hm3-daigua-del-xuquer/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada