Xúquer Viu

Xúquer Viu

dijous, 27 de maig del 2010

El futur del Xúquer. Paco Sanz (levante 26/05/10)

El Xúquer ha estat sempre el riu valencià per excel·lència, el cor de l'aigua per als habitants de la Ribera i per a tots els valencians i valencianes. El Xúquer i els seus afluents —Cabriol, Sellent, Albaida, Magre, Verd— aporten més de la meitat de l´aigua de tots els rius valencians. El Xúquer és part del nostre patrimoni, del nostre territori, de la nostra cultura i de la nostra història.Ara les coses han canviat. Des de fa dècades el Xúquer no és ni l´ombra del que va ser en el passat. La brutal sobreexplotació de l´aqüífer de la Manxa Oriental per les extraccions massives d´aigua per a regar cultius subvencionats per la Unió Europea han esquilmat el cabal del riu, deixant-lo en menys de la meitat del que històricament ha portat.
El 2005, ens manifestàrem contra el transvasament projectat des de Cortes de Pallàs i aconseguírem un canvi substancial en el projecte, per a situar la seua presa al final del riu, a la Marquesa. Va ser una victòria molt important. Però ara, cinc anys després, el Xúquer, l´Albufera i la seua conca estan de nou en perill. La falta de voluntat política tant per part del Ministeri de Medi Ambient com de la Generalitat Valenciana per recuperar i protegir els nostre rius, aqüífers i aiguamolls posa en perill els escassos avanços aconseguits en els darrers anys i pinten un panorama pessimista per al futur dels nostres ecosistemes aquàtics. Continuem sense cabals ecològics per al riu.
Continua vigent el nefast Pla de Conca de 1998 que permet la sobreexplotació del riu. No s´ha posat en pràctica el Pla de Recuperació del Xúquer aprovat en juliol de 2008. Continua la política d´enfrontaments territorials, demagògia i irracionalitat en els temes d´aigua. Continuem bevent aigua amb excés de nitrats en molts pobles de la Ribera.Ara, aquest panorama s´agreuja amb la decisió de destinar l´aigua del Xúquer, mitjançant el transvasament, per al negoci i l´especulació urbanística d´una zona en gran expansió —el Vinalopó, la Marina Baixa i l´Alacantí—, vulnerant els acords de fa cinc anys que destinaven l´aigua del Xúquer a recuperar els aqüífers sobreexplotats de les comarques del Sud i l´agricultura d´aquella zona. Del Xúquer beu Albacete i altres pobles de la Manxa, beu València ciutat i la seua àrea metropolitana, beu Sagunt i el Camp de Morvedre, beurà també Almenara a Castelló. Ara volen també beure del Xúquer els pobles d´Alacant. Però els recursos del Xúquer no són infinits. El riu no pot donar més de sí.
Les precipitacions produïdes aquests darrers mesos són un fet puntual que no pot fer-nos oblidar que els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i que els espais d´aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles. El nou Pla Hidrològic del Xúquer, que hauria d´haver-se aprovat a desembre de 2009, porta més de dos anys de retard i està paralitzat de facto a causa de la falta de definició geogràfica de les demarcacions territorials i de les disputes entre les distintes administracions. Per això és hora d´actuar. Ara és el moment de reclamar un Xúquer viu. És el moment de demanar cabals ecològics i una nova cultura de l´aigua. És el moment de defensar una agricultura sostenible. Per això Xúquer Viu amb el recolzament de múltiples ajuntaments i organitzacions ecologistes, sindicals, agràries, sindicals, culturals i de tot tipus es manifestarà pels carrers de Sueca el proper dissabte 29 de maig per a fer palesa la seua decidida voluntat de defensar el riu.

Portaveu de Xúquer Viu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada