Xúquer Viu

Xúquer Viu

dimarts, 25 de maig del 2010

Article de Manel Perucho a pagina26.com (dimarts 25)

Tots a Sueca, pel Xúquer, pel nostre futur.

Fa cinc anys, milers de persones ens vam aplegar a Sueca per demanar que s’aturara la construcció del canal pel transvassament Xúquer-Vinalopó des de Cofrents. Aquesta presa d’aigua haguera deixat el riu mort des de Tous fins Cullera. I per això ens vam manifestar. Vull recordar que, estant el canal en construcció, ho vam aconseguir. La pressió popular junt amb el seny i el sentit comú del Ministeri de Medi Ambient de Cristina Narbona, procliu a aturar el fluvicidi, van triomfar.

Cinc anys després, algunes de les demandes de la manifestació de Sueca no s’han satisfet:

- El Xúquer no té un cabdal ecològic mínim declarat.
- El pla de conca, que en regularia usos i abusos, està paralitzat.
- Segueix sent sobreexplotat l’aqüífer de la Manxa Oriental i, allà on el riu guanyava aigua, ara en perd, perquè la capa freàtica d’aquest aqüífer no fa més que minvar. Tot i això, l’aqüífer no es declara sobreexplotat.
- A més d’açò, el canal Xúquer-Túria en pren bona quantitat d’aigua i, mentre els habitants del cap i casal en tenen de qualitat sense saber-ho, a alguns pobles de les Riberes l’aigua va tan carregada de nitrats que no es pot ni beure de l’aixeta.
- El riu segueix estant brut a la seua part baixa i caldria netejar-lo per fer-lo més apte per al gaudiment i la vida.

Tot i açò, encara hi ha un senyor a Villena que diu que vol l’aigua per regar i, mentrestant, vol vendre la de l’aqüífer de la zona per posar-la al mercat en ampolles, a bon preu. Açò, i fer xalets i camps de golf. Negoci, senyores i senyors, negoci.

I hem de dir no, no amb el nostre paisatge, no amb el nostre riu, no amb la nostra agricultura tradicional, no amb la nostra salut i no amb el nostre futur. Per això, el proper dissabte, vos esperem a tots a Sueca per dir NO. Pel Xúquer! Pel nostre futur!

Manel Perucho és membre de Xúquer Viu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada