Xúquer Viu

Xúquer Viu

dilluns, 28 de setembre del 2009

MESA DEL XÚQUER

Amics i amigues de Xúquer Viu:
 
La Mesa pel Xúquer es va reunir el passat divendres i acordà iniciar una campanya que durà per lema "DEFENSEM EL NOSTRE FUTUR, DEFENSEM EL XÚQUER" en resposta a les greus amenaces sobre el nostre riu. El motiu més immediat ha sigut la intenció del Ministeri de Medi Ambient de canviar l'objectiu del transvasament al Vinalopó que a més de per a recuperar els aqüífers i per a l'agricultura ara volen també que es destines a abastiment, o siga a l'especulació urbanística d'Alacant. Mentre a la Ribera moltes poblacions han de beure aigua amb nitrats, es pensa en potabilitzar l'aigua del Xúquer per a enviar-la al sud.
 
Però a més tenim la sobreexplotació de l'aqüífer de la Manxa Orienta que no cessa, la falta de cabal ecològic, el no compliment del Pla de Recuperació del Xúquer...
 
Us informarem puntualment d'aquesta campanya. Ara us afegim un recull de notícies sobre la Mesa pel Xúquer.
___________________________________________

RIBERABAIXA.INFO 21-09-09

La comarca es mobilitza contra el ministeri: "Defensem el nostre futur; defensem el Xúquer"

La Mesa pel Xúquer va anunciar dissabte passat l’inici de mobilitzacions a nivell social, legal i institucional contra les intencions de Josep Puxeu, secretari d'Estat de Mitjà Rural i Aigua, de potabilitzar en el Vinalopó part de l'aigua prevista a transvasar per a l'agricultura des de l’assut de la Marquesa (Cullera, la Ribera Baixa). La idea de l’administració central “és inacceptable” segons manifestà Paco Sanz, portaveu de Xuquer Viu. “ I això no és perquè deixem de ser solidaris”, afegí abans de recordar que “la Marina Baixa i l’Alacantí han tingut aigua de qualitat del riu en situacions de necessitat des de Alarcón, a través de les conduccions de la Mancomunitat de Regants del Taibilla, com podran seguir tenint-la”. Els representants d’ajuntaments, sindicats, regants, partits polítics i associacions estan disposats a denunciar la situació davant la Unió Europea que cofinança les obres.
 
Els delegats per l’assemblea de dissabte explicaren en roda de premsa que les intencions de Puxeu vulneren l’acord adoptat per a transvasar aigua del Xúquer al Vinalopó des de l’assut de la Marquesa. Aquesta anava destinada a l’agricultura per a facilitar així la recuperació dels aqüífers sobreexplotats, mentre que per a la costa es milloraria l’abastiment urbà amb desalació. 
 
La llei dóna prioritat al consum de l'aigua per a les persones front la resta de funcions com són agrícoles i medioambientals. De fer-se realitat les pretensions del ministeri, es donarà el cas que al Vinalopó tindran més dret sobre l'aigua del Xúquer que els propis usuaris de la Ribera.
 
“A la Ribera no tenim coberta l’aigua de consum per a les persones, contaminada per excés de nitrats; i, a més a més, pensem que van a transvasar més aigua de la necessària”, afirmaren. La campanya que encetaran anirà orientada per denunciar la sobreexplotació que sofreix el Xúquer; la demanda del cabal ecològic suficient; la solució al problema de l’aiguia per a consum humà a la comarca; i la salvaguarda dels regadius històrics i l’agricultura de la Ribera.
 
Joan Baldoví Baldo (Bloc), alcalde de Sueca, va dir que “s’està especulant amb el futur de la comarca; ens estem jugant el futur i, això, no és una qüestió de partits”. Després d’afirmar  que “van a transvasar aigua des d’ací per a uns usos que no estan massa clars”, recordà la paradoxa de que “primer s’enduen l’aigua a 200 quilòmetres per a que beguen i els que estem a 100 metres del riu no podem ni beure”.
 
Cassià Martorell (secretari de l’àrea de Medi Ambient de l’executiva provincial del PSPV-PSOE), manifestà el seu malestar per que “un problema que s’ha generat a l’Alt Vinalopó i la costa, va a crear-ne altre ací”. Recordà que “la Ribera mai s’ha negat a facilitar aigua quan puntualment ha fet falta, com és el cas quan se n’envia d’Alarcón mitjançant les canals de Taibilla”. Després de significar que “València beu aigua del Xúquer i sembla que d’això no són conscients” considerà necessari que “Puxeu tinga una visió global de la Ribera” abans de prendre decisions que generen ací un greu problema.
 
Joan Ramón Murillo (EUPV), regidor de Medi Ambient a Castelló de la Ribera, afirmà que “creguem en la solidaritat ben entesa, però no podem matar la gallina abusant dels escassos recursos que ens queden”. “És evident que tindre aigua és un dret, però s’està polititzant la qüestió i enfrontant-nos als valencians”, va dir abans de reclamar prudència pel fet que “en la natura n’hi ha casos que no es pot fer marxa enrere”.
 
Per últim, Camilio Sebastià, de La Unió de Llauradors de la Ribera, va ser més contundent: “No volem que se’ns torne a enganyar com en altres ocasions”. I denuncià: “A Alberic, en plena sequera, deixaren de fer verdures al camp per falta d’aigua mentre que a Alacant si que en cultivaren”.
 
Sanz apuntà que la idea de potabilitzar l’aigua del Xúquer al Vinalopó s’ha consensuat “únicament amb la conca receptora i no amb els usuaris de la conca que cedeix eixa aigua”. I Baldoví recordà el que Joan-Baptista Ferrando (PSPV-PSOE) alcalde d’Albalat, havia dit a la reunió: “Si permetem això estem hipotecant el futur creixement dels pobles de la Ribera".
 
A l’assemblea de dissabte passat també acudiren representants d’Iniciativa pel Poble Valencià (IPV) i representats de distintes associacions, agrupacions i organismes, dins a un total de trenta. José-Pascual Fortea, president de la Comunitat de Regants de Sueca, disculpà la seua absència per trobar-se en plena campanya de la sega de l’arròs. Defensem el nostre futur; defensem el Xúquer és l’eslògan  proposat per a la campanya.
_______________________________________

LEVANTE 20-09-09
La Mesa pel Xúquer se opone al trasvase para uso urbano

Agricultores, ecologistas y ayuntamientos protestarán contra la propuesta del Ministerio de Medio Ambiente

XAVIER BOSCH SUECA
La plataforma Mesa pel Xúquer ha anunciado el inicio de movilizaciones para que el secretario de Estado del Medio Rural, Josep Puxeu, rectifique en su postura de no respetar el consenso que llevó a diseñar el trasvase Júcar-Vinalopó con sobrantes desde el azud de la Marquesa (Cullera).
La asociación, que aglutina a ayuntamientos, comunidades de regantes, sindicatos y ecologistas, avanzó el comienzo de actividades institucionales y sociales contra el trasvase agua del Júcar para usos urbanos y por encima de las necesidades de la agricultura del Vinalopó, porque supondría "hipotecar el futuro de la Ribera", según Joan Baldoví (Bloc), alcalde de Sueca. Entre las acciones destacan mociones, recogidas de firmas y una concentración que esperan sea multitudinaria a finales de año.
La preocupación se hizo patente desde el inicio de una reunión que congregó a más de 30 representantes. Desde esta plataforma incidieron en ligar las palabras "Júcar" y "futuro" y apuntaron como "inaceptable" que la Ribera "no tenga cubiertas las necesidades de agua y se esté hablando de llevarse el agua para potabilizarla en otro lugar", señaló Paco Sanz. Esta circunstancia podría suponer la pérdida del apoyo económico al trasvase de la Unión Europea al cambiarse su finalidad. Esta financiación cubre una tercera parte de los gastos totales.

Buscan la unidad política
Desde la mesa presentaron la campaña "Defendamos nuestro futuro, defendamos el Júcar" para conseguir una mayor repercusión al contar con el apoyo de todas las formaciones políticas de la comarca. Camilo Sebastià, secretario de la Unió de Llauradors en la comarca, denunció el "negocio del agua" perpetrado a espaldas de los principales afectados. "No queremos ser engañados de nuevo", indicó el representante de los agricultores.
___________________________________________

EL PAÍS 20-09-09
La Ribera rechaza el plan de potabilizar agua del Júcar en el Vinalopó

JOSEP BLAY - Sueca
La Mesa pel Xúquer anunció ayer su intención de comenzar movilizaciones a nivel social, legal e institucional contra la pretendida idea de Josep Puxeu, secretario de Estado de Medio Rural y Agua, de potabilizar en el Vinalopó parte del agua que llegará desde el Júcar y que inicialmente se iba a destinar únicamente a la agricultura de esa comarca alicantina. Los colectivos integrados en la Mesa pel Xúquer están dispuestos a denunciar la situación ante la Unión Europea que cofinancia las obras. La Mesa pel Xúquer celebró ayer por la mañana una reunión en Sueca para explicar la reunión mantenida con el secretario de Estado.
Representantes de la plataforma que agrupa a ayuntamientos, sindicatos, regantes, partidos políticos y asociaciones consideran inaceptable el cambio de finalidad de la transferencia porque "la ley prioriza el consumo del agua para las personas frente el resto de funciones como son agrícolas y medioambientales". En ese sentido, recordaron que el agua de abastecimiento urbano de la comarca de La Ribera supera los máximos recomendables en nitratos.
"Vamos a seguir sin soluciones en las poblaciones que estamos a cien metros del río, mientras el ministerio pretende resolver la papeleta con el Júcar a quienes distan a 200 kilómetros", significó Joan Baldoví, alcalde de Sueca. "No es una cuestión de partidos: nos jugamos el futuro de la comarca en todos los sentidos", añadió.
___________________________________

LAS PROVINCIAS 20-09-09
Comunidad Valenciana

Alcaldes socialistas del Júcar declaran la guerra al Gobierno

La Mesa pel Xúquer convoca una concentración contra el acuerdo de Medio Ambiente por el Júcar-Vinalopó

La decisión del Ministerio de Medio Ambiente, que tiene previsto cambiar los usos del agua del trasvase Júcar-Vinalopó ha levantado ampollas entre los integrantes de la Mesa pel Xúquer, compuesta por diversos alcaldes socialistas y nacionalistas de la comarca de la Ribera, así como por diversos sindicatos agrarios y grupos ecologistas.

Esto se debe a que el Gobierno Central tiene previsto utilizar el agua del Júcar-Vinalopó para el abastecimiento de la población, además de destinarla al regadío y a recuperar el acuífero del Vinalopó.

Una determinación que ha provocado el levantamiento de grupos ecologistas, sindicatos agrarios, regantes y los máximos representantes socialistas de las localidades de la Ribera. «Es inaceptable para la Mesa pel Xúquer porque supone un incumplimiento de los acuerdos alcanzados con el Ministerio en 2005. El Gobierno ha acordado esto a espaldas de los usuarios del Júcar», explicó a LAS PROVINCIAS, Paco Sanz, portavoz de la plataforma Xúquer Viu.

Una de las conclusiones a la que llegó la Mesa pel Xúquer, en la reunión que tuvo lugar ayer por la mañana en Sueca, es que al destinar el agua del Júcar «al abastecimiento convierten este uso en una prioridad y aspectos como el riego y el caudal ecológico se verían afectados», señaló a este periódico Paco Sanz.

Por otra parte, los diferentes alcaldes de la Ribera han pedido primero agua de calidad para la comarca y luego para el Vinalopó, ya que los municipios ribereños se abastecen de agua de poca calidad. Por este motivo, Sanz destacó «que no estamos de acuerdo con Juan Cotino, conseller de Medio Ambiente, cuando dice que a Valencia le sobra el agua que le falta a Alicante, ya que se va a potabilizar agua del Júcar para esta ciudad y la Ribera bebe agua con nitratos».

Ante estas medidas la Mesa pel Xúquer ha acordado poner en marcha una campaña, bajo el lema 'Defensem el nostre futur, defensem el Xúquer', que tratará la decisión del Gobierno Central respecto al trasvase Júcar-Vinalopó, así como los problemas de este río.

Entre otras de las actuaciones que se van a llevar a cabo dentro de la campaña la Mesa pel Xúquer convocará, el próximo mes de diciembre, una concentración para defender aspectos como que se respeten los acuerdos Júcar-Vinalopó, la determinación del caudal ecológico de este río, el cumplimiento del plan de recuperación, así como un agua de calidad para la Ribera y que se detenga la sobreexplotación del acuífero de la Mancha Oriental, entre otras peticiones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada